آموزش و سرگرمی

جواب سوالات و بررسی و گفتگو کنید صفحه ۱۰۱ تا ۱۳۶ فصل چهارم تحلیل فرهنگی دوازدهم انسانی ؛ درس ۱ و ۲ و ۳ و ۴

جواب صفحه ۱۰۱ تا ۱۳۶ تحلیل فرهنگی دوازدهم انسانی که مربوط به سوال های درس اول فرهنگ و اقتصاد و درس دوم فرهنگ و اخلاق و درس سوم فرهنگ و جمعیت و درس چهارم ما و دگرگونی های فرهنگی فصل ۴ مسائل فرهنگی ایران است را در حاشیه نیوز برای شما دانش آموز فعال و کوشا آماده شده است. در این قسمت به حل گام به گام پاسخ سوالات و بررسی و گفتگو کنید صفحه ۱۰۱ تا ۱۳۶ تحلیل فرهنگی دوازدهم متوسطه دوم رشته انسانی می‌پردازیم.

جواب صفحه ۱۰۱ تا ۱۳۶ تحلیل فرهنگی دوازدهم انسانی

در پاسخ سوال درس اول صفحه ۱۰۱ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

۱- فرهنگ و اقتصاد چه رابطه ای بایکدیگردارند ؟ مثال بزنید .
جواب: تعامل مستمر و جدایی ناپذیر بایکدیگر دارند. اعتقادات و ارزش ها و الگوهای رفتاری افراد برپویایی، کیفیت و سرعت پیشرفت اقتصادی جامعه تاثیر دارد. مثال داشتن وجدان کاری و انضباط درفعالیت های اقتصادی تاثیر دارد. اقتصاد توانمند ، رفاه اقتصادی و رفاه اجتماعی به دنبال می آورد و فقر اقتصادی موجب فقر فرهنگی می شودمثال خانواده کم درآمد درسبد خرید خود کمتر امکان استفاده از محصولات فرهنگی و بهداشت روان را دارد.

۲- ویژگی های فرهنگی که موجب رشد و توسعه اقتصادی کشور می شود چیست؟
جواب: خودباوری، نظم پذیری، سخت کوشی و پشتکار، علاقه به کارگروهی، روحیه ریسک پذیری، خالقیت و کارآفرینی،

۳- عدم توجه به شرای فرهنگی توسعه، جامعه با چه آسیب ها و مشکلاتی مواجه می شود؟
جواب: تخریب محیط زیست، گسترش شکاف طبقاتی بین کشورهای توسعه یافته و توسعه نیافته

۴- در مکتب اسلام اقتصاد دارای چه جایگاهی است؟
جواب: در اسلام هدف نهایی ، فراهم ساختن زمینه رشد معنویت انسان است و اقتصاد ابزاری درخدمت خوب زیستن افراد، آبادانی دنیا و ایجاد رفاه عادلانه است. فقر زمینه ساز دوری مردم از دین معرفی می شود.

۵- چه مواردی در فرهنگ اقتصادی ایران باید اصلاح شود؟
جواب: ۱- اصلاح الگوی مصرف، مصرف سرانه انرژی و برخی اقلام مضر(مثال نوشابه) ایرانیان بیش از میانگین جهانی است و مصرف برخی کالاهای مفید ما کمتر از میانگین جهانی است. (مثال لبنیات)۲- اصلاح فرهنگ کار، پشتکار و پر کاری در جامعه ایران چندان رواج ندارد. ۳- گسترش فرهنگ کار آفرینی، روحیه ریسک پذیری بدون اتکا به دولت و خلاقیت در ایجاد مشتغل در ایران کمتر وجود دارد.

۶- مفهوم مصرف گرایی را توضیح دهید.
جواب: میل و گرایشی که براساس آن ، افراد به دلایل مختلف ، بیش از نیازهای واقعی خود ، مصرف می کنند. (مصرف گرایی یک آسیب فرهنگی و بیماری اجتماعی است. )

۷-نظام اقتصادی سرمایه داری چه نقشی در گسترش فرهنگ مصرف گرایی در سایر کشورها دارند؟
جواب: با توجه به محدود بودن جمعیت و بازار کشورهای سرمایه داری، آنها تبلیغات خود را متمرکز بر مصرف دیگر کشورها قرارداده اند و ترویج مد گرایی و تقویت روحیه تنوع طلبی منجر به افزایش مصرف غیرواقعی می شود و هویت افراد با میزان و نوع مصرف آنان گره خورده است و مصرف اجناس خارجی و دسترسی آسان به کالاهای متنوع در فروشگاه های بزرگ نوعی سبک زندگی نوین و ارزش محسوب می شود.

۸- شعر زیر چه پیام اقتصادی و فرهنگی دارد؟
نعمت ما به چشم همسایه / صد برابر فزون کند پایه
چون به چشم نیاز می بیند / مرغ همسایه غاز می بیند
جواب: دربعد اقتصادی : نشان دهنده گسترش روحیه مصرف گرایی و تنوع طلبی است. در بعد فرهنگی نشان از خود کم بینی و حرص زیاد و با ارزش دانستن اموال دیگران است.

۹- مفهوم کار و فرهنگ کار را توضیح دهید؟
جواب: کار به مجموعه تلاش های فکری ، روحی و جسمانی انسان گفته می شود که هدف آن، تولید کالا و خدمات و تعالی بخشی است. فرهنگ کار ، مجموعه باورها، ارزش ها، نگرش ها و هنجار هایی است که مورد توافق افراد یک گروه یا جامعه بوده و مبنای تلاش و رفتارشغلی آنان قرار می گیرد.

۱۰- کار در فرهنگ دینی اسلام چه جایگاهی دارد؟

جواب :کار و تلاش ، همانند مجاهدت در راه خدا، ارزشمند و مقدس است و علاوه برکارکرد اقتصادی آن، به عنوان یک روش تربیتی و عبادی ، موجب کمال انسان، تقویت عزت نفس و فضایل اخلاقی می شود و کم کاری بیکاری و تنبلی و سربار جامعه بودن ناپسند شمرده می شود.

۱۱- فرهنگ کار در جامعه امروزه ایران با چه کاستی هایی روبه رو است؟
جواب: گسترش روحیه مادی گرایی، اتکا به درآمدهای نفتی، دولتی شدن اقتصاد، ترجیح منافع فردی بر منافع و مصالح ملی ازجمله اموری هستند که فرهنگ کار را آسیب پذیر کرده است و باعث کاهش تولید، افزایش مصرف ، پایین بودن بهره و ری و بالا بودن نرخ بیکاری شده است.

۱۲- فرایند کار آفرینی چیست؟ کار آفرین کیست؟
جواب: فرایند خلق چیزی نو، از طریق برنامه ریزی و عقلانیت و با صرف وقت و تلاش بسیار و پذیرش خطرات احتمالی ، برای کسب منافع مادی و معنوی ، رضایت شخصی و استقلال مالی است. کارآفرین ، کسی است که فعالیت اقتصادی کوچک و جدیدی را با سرمایه خود شروع می کند. و دارای ایده نو و جدید است.

۱۳- کار آفرین چه ویژگی هایی دارد؟
جواب: خلق فرصت های جدید شغلی، عدم اتکای صرف به دولت و مشاغل دولتی، ریسک پذیری، دارای طرح های نو

۱۴- به گسترش و تقویت فرهنگ کار آفرینی چه اموری کمک می کند؟
جواب: گسترش روحیه پرسشگری و خلاقیت، تقویت اعتماد به نفس و شهامت تصمیم گیری، حمایت مادی و معنوی از افراد نو آور و خلاق، کاهش هزینه های ریسک و مخاطره ، اصلاح نظام های مالی و اداری حاکم در جامعه، رفع نابرابری ها و تبعیض ها، گسترش آموزش های فنی و حرفه ای، حمایت از شرکت های دانش بنیان

۱۵- کشور ایران درمسیر تحقق اهداف خود با چه موانعی روبه رو بوده است؟
جواب: تحریم های اقتصادی کشورهای سلطه گر درایجاد محدودیت در مبادلات ارزی و بانکی، فروش نفت، واردات و صادرات، دستیابی به فناوری های پیشرفته ، جلوگیری از سرمایه گذاری خارجی

۱۶- ایران جهت خنثی نمودن موانع تحقق اهداف اقتصادی اش چگونه باید عمل کند؟
جواب: طراحی برنامه ای برای دستیابی به پیشرفت اقتصادی به نام سیاست اقتصاد مقاومتی، مصرف کالاهای ایرانی، کار و تلاش مضاعف، باور به توانمندی ها و منابع و امکانات، پایداری و مقاومت در برابر فشار ها

۱۷- مفاهیم زیر را به اختصار توضیح دهید. “اقتصاد دانش بنیان” – ” کار آفرینی و مهارت آموزی” – ” مردمی کردن اقتصاد” – ” مصرف تولیدات داخلی توس مردم و دولت” این مفاهیم چگونه می توانند اقتصاد ایران را مقاوم کنند و به چه ویژگی های فرهنگی نیاز است؟
جواب: اقتصاد دانش بنیان، اقتصادی است که بر اساس تولید و توزیع و کاربرد دانش و اطلاعات شکل گرفته و سرمایه گذاری در دانش و صنایع دانش پایه مورد توجه خاص قرار می گیرد. کارآفرینی تعقیب فرصت هاست. فرصت هایی که علی رغم ریسک ها فراتر از منابعی هستند که امروز در دسترس داریم.
مهارت آموزی ، کسب مجموعهای از اطلاعات ، قابلیت ها، صلاحیت و توانایی‌های (ذاتی و اکتسابی) آگاهانه و هدفمند برای انجام دادن آسان، سریع، دقیق و مطلوب یک کارحرفهای است که با تسلط کامل، اطمینان و صرف کمترین میزان انرژی و زمان به نتیجه مطلوب برسد. مهارت یعنی توانایی پیادهسازی دقیق و آسان علم و دانش در عمل. مهارتها شامل ۲ دسته هستند؛ مهارتهای حوزه عمومی مانند مدیریت زمان، کار گروهی، رهبری و مهارتهای حوزه تخصصی مانند مهارتهای فنی و حرفهای خاص هر شغل. مهارت آموزی نقش مهمی در رونق اشتغال و کارآفرینی دارد. مردمی کردن اقتصاد به معنای مشارکت فراگیر و گسترده مردم در فعالیت های اقتصادی و درآمد زا . بهره برداری از تمامی مفاهیم فوق در اقتصاد ملی موجب افزایش توانمندی های داخلی اقتصاد می شود به گونه ای که در برابر فشارهای اقتصادی خارجی و بحران های مالی توان مقاومت داشته باشد.

در پاسخ تجزیه و تحلیل کنید صفحه ۱۰۵ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

شعر زیر را بررسی کرده و تأثیر پیام‌های اقتصادی و فرهنگی آن را تجزیه و تحلیل نمایید.

نعمت ما به چشم همسایه / صد برابر فزون کند پایه
چون به چشم نیاز می‌بیند / مرغ همسایه غاز می‌بیند

جواب : شعر مصداق رابطه فرهنگ و اقتصاد است. زمینه فرهنگی جامعه ای این است که منابع و امکانات جامعه خویش را نادیده می گیرند و به تعریف و تمجید داشته های دیگران می پردازند. چنین تصوراتی انگیزه کار و تولید داخلی را بسیار ضعیف می نماید.

در پاسخ میز گرد فرهنگی صفحه ۱۰۶ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

با بررسی و مقایسه‌ی جدول سرانه مصرف فست‌فود و لوازم آرایشی ایران و جهان، درباره‌ی دلایل فرهنگی، میزان مصرف آنها در ایران و نیز علل و روش‌های کاهش آن بحث و گفتگو کنید.

جواب : برای این قسمت پاسخ های نسل جوان که درگیر این دو رفتار هستند بهتر است. استفاده زیاد از فست فود و افراط در استفاده از لوازم آرایشی زنان
دلایل متعدد: فردی، اجتماعی، اقتصادی، روانی و… دارد.
فست فود: عدم شناخت از فرهنگ اصیل ایرانی و دور شدن نسل کنونی از فرهنگ تاریخی ایران.
مهم ترین: ۱- مربوط به متن جامعه و انتظاراتی که از زن وجود دارد و تعریف ناصحیح زن خوب در ایران.
۲- کاهش اعتماد به نفس زنان (که خود ریشه تاریخی دارد)
۳- الگوگیری از شخصیت های رسانه ای، در چندین دهه مسیر الگو یابی بانوان و دوشیزگان ایرانی تغییر جهت داده شده که هم برای سود دهی بالا برای صاحبان چنین تولیداتی و هم توان مهار و کنترل افکار زنان که پایه و ستون فرهنگی هر جامعه ای هستند.

در پاسخ بررسی کنید صفحه ۱۰۷ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

حدیث پیامبر اکرم (ص) را از منظر فرهنگ اقتصادی و با رویکرد فرهنگی، تجزیه و تحلیل نمایید.
قال الرسول (ص)
المؤمِنُ قَلیلُ المَؤُنَه و کَثیرُالمَعُونَه
مومن، هزینه و زحمتش اندک و کمک و یاریش بسیار است.
بحارالانوار، ۶۷/۳۱۱

جواب : حدیث ذکر شده از پیامبر بیانگر نوعی فرهنگ اقتصادی است و در هر زمان و هر شرایطی کارایی دارد. حال این توصیه پیامبر تا چه حد با فرهنگ غلط و ریشه سوز فزون خواهی و امتیاز طلبی و … در عصر حاضر جامعه ما همخوانی دارد؟

در پاسخ بررسی کنید صفحه ۱۱۱ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

از مفاهیم اصلی سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، می‌توان به «اقتصاد دانش‌بنیان»، «کارآفرینی و مهارت‌آموزی»، «مردمی کردن اقتصاد»، «مصرف تولیدات و کالاهای داخلی توسط مردم و دولت»، اشاره کرد.

جواب : اقتصاد دانش بنیان: روش تولیدی است که در آن از دانش برای ایجاد ارزش افزوده استفاده می شود.
کارآفرینی و مهارت آموزی: مربوط به اشتغال و ایجاد شغل است. مهارت آموزی اجرای برنامه های آموزشی در عمل و حین انجام کار است.
مردمی کردن اقتصاد: اشاره به خصوصی سازی در اقتصاد است و به معنی کاهش تصدی گری دولت می باشد.

مفاهیم فوق را بررسی کنید و ضمن بیان معنای هر کدام، توضیح دهید که این مفاهیم، چگونه می‌توانند اقتصاد ایران را مقاوم کنند و به چه ویژگی‌های فرهنگی نیاز دارند؟

جواب : – تثبیت نرخ ارز
– اشتغال زائی
– ثبات قیمت ها
– اصلاح ساختار دولتی
– نقش مردم و مدیریت مصرف
– تولید ثروت حلال

در پاسخ سوال درس دوم صفحه ۱۱۲ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

۱- اخلاق به چه معنایی است؟
جواب : اخلاق به معنای خلق و خوی انسان است که در وجود او به صورت پایدار و ملکه نفسانی درآمده و موجب بروز رفتارها و کنش های خوب یابد می شود.

۲- آیا همه جوامع دارای ارزش های اخلاقی هستند؟
جواب : بله فرهنگ هر جامعه ای برپایه باورها و ارزش هایی که جنبه اخلاقی دارند استوار است.

۳- منظور از امور ثابت اخلاقی و امور اخلاقی متغییر چیست؟
جواب : برخی از اصول و ارزش های اخلاقی که ریشه در فطرت انسانی و عقلانیت دارند و در تمام فرهنگ ها مشترک هستند امور اخلاقی ثابت هستند. برخی از امور اخلاقی که در جوامع مختلف متفاوت هستند امور متغییر هستند مانند هنجارهای مهمان نوازی ، روش احترام گذاشتن. مثال در جامعه ایران اول بزرگ تر ها مجلس را ترک می کنند و بعد کوچکتر ها ولی در برخی از جوامع ابتدا کوچکتر ها مجلس را ترک می کنند در ادامه بزرگترها

۴- ضمانت اجرایی اخلاق در فرهنگ های دینی و فرهنگ های غیر دینی چیست؟
جواب : درجوامع غیردینی قراردادهای اجتماعی، ضمانت اجرای اخلاق است که بین انسان ها توافق شده و اعتبار آن را از انسان می گیرد. ولی در جوامع دینی و مکاتب الهی ، اخلاق ، ریشه در باورهای دینی و فطری دارد و از پشتوانه درونی ارتباط با خدا برخوردار است.

۵- درمکتب اسلام اخلاق از چه جایگاهی برخورداراست؟
جواب : درمکتب اسلام ، اخلاق تکلیف محور است یعنی انسان و ظایفی برعهده دارد که مربوط به مناسبات او با جهان هستی(خدا، خودش، دیگر انسان ها، سایر مخلوقات جهان) است.

۶- در اخلاق اسلامی تکالیف انسان به چند گروه تقسیم می شوند؟
جواب : تکالیف و تعهد انسان در برابر خداوند، در برابر خودش ، در برابر انسان های دیگر، در برابر طبیعت و موجودات آن

۷- برخی از آسیب ها و مسایل اخلاقی جامعه ایران را بنویسید.
جواب : ۱- کاهش صداقت، راستگویی و اعتماد عمومی مردم نسبت به یکدیگر و نهادهای اجتماعی
۲- زیرپا گذاشتن اخلاق و حقوق شهروندی و مسئولیت پذیری اجتماعی
۳- عدم رعایت اخلاق و ادب در فضای مجازی و پرخاشگری

۸- مفهوم جدید شهروند چیست؟
جواب : هویت اجتماعی انسان هایی که تابعیت یک کشور را دارند و شامل حال تمام آحاد جامعه فارغ از رنگ، نژاد، قومیت، طبقه و مذهب است.

۹- منظور از اخلاق شهروندی چیست؟
جواب :مجموعه ای از مبانی، معیارها، ارزش ها و هنجارهای است که بر رفتار، روابط و مناسبات اجتماعی شهروندان حاکم است و باعث رعایت حقوق فردی و اجتماعی، پیروی از قوانین و مقررات اجتماعی ، احساس مسئولیت نسبت یه همنوعان، ادای تکلیف نسبت به دیگران و ترجیح منافع جمعی و ملی بر منافع فردی می شود.

۱۰- برخی از دلایل آسیب دیدگی اخلاق شهروندی را بنویسید:
جواب : گسترش شهرنشینی، مهاجرت های بی رویه، گسترش حاشیه نشینی، افزایش بیکاری، توسعه آپارتمان نشینی، عدم آموزش افراد برای زندگی در شهرها و محیط های بزرگ، بیگانگی نسبت به خود و محیط

۱۱- زیستن درمحی غریبه و زندگی با غریبه ها نیازمند چه مهارت هایی است؟
جواب : پذیرش تنوع فرهنگی و برخورداری ازروحیه مدارای اخلاقی و مسئولیت پذیری اجتماعی است تاافراد بتوانند ضمن بهره مندی ازحق خود، حقوق دیگران رانیز به رسمیت بشناسند و تکلیف خویش رادر برابر دیگران ومحیط ، براساس ارزش های اخلاقی انجام دهند.

۱۲- برخی از راهکارهای اصلاح اخلاق شهروندی جامعه ایران را بنویسید.
جواب : ۱- گسترش آموزش های اخلاقی اسلامی و تربیتی درخانواده و نظام آموزشی و رسانه ها
۲-ارزش های اخلاقی درتمام مناسبات فردی و گروهی حاکم شود.
۳- ترویج و نهادینه سازی اخلاق توسط همه نهادهای اجتماعی
۴- درطراحی و اجرای همه گونه برنامه ریزی از اخلاق استفاده شود.
۵- باتوجه به محیط پرشتاب جامعه شهروندان در صبر، خودشناسی، مدارا، نوع دوستی، مسئولیت پذیری اجتماعی توانمند شوند.

۱۳- فضای مجازی چه فرصت هایی را همراه داشته است؟
جواب :گسترش و سرعت اطلاعات ، تقویت مناسبات اجتماعی، رشد اقتصادی

۱۴- برخی از تهدیدهای فضای مجازی و بی اخلاقی های مربوط به آن را بنویسید.
جواب : پنهان سازی هویت واقعی و سوء استفاده از هویت مجازی، ورود به حریم شخصی افراد، هرزه نگاری، عدم رعایت مالکیت معنوی، نشر دروغ و تهمت، . . .

۱۵- پیامدهای اخلاقی آیه ۱۹ سوره نور در زندگی مجازی را تبیین کنید.
جواب : ترجمه آیه: آنان که دوست میدارند که در میان اهل ایمان کار منکری اشاعه و شهرت یابد آنها را در دنیا و آخرت عذابی دردناک خواهد بود و خدا (فتنه گری و دروغشان را) میداند و شما نمیدانید. کسانی که با توسل به فضای مجازی دست به انتشار منکرات می زنند در دنیا و آخرت دچار عذاب دردناکی خواهند شد.

۱۶-اعتماد متقابل مردم و دولت چگونه تقویت می شود؟
جواب : شفاف سازی فعالیت های حاکمیت و ارایه توضیح مسئولان برای عملکرد خود همراه با مستندات واقعی و پرهیز از دروغ گویی و فریب کاری ازیک سو، و مشارکت مردم در فعالیت های اجتماعی و سیاسی و دنبال کردن مطالبات خودساز مسئولان و اجرای قوانین و فرامین نظام سیاسی از سوی دیگر

۱۷- اعتماد ملی را از منظر فرهنگی بررسی کنید و نقش صداقت و راست گویی درآن راتبیین کنید.
جواب : اعتماد ملی یا سرمایه اجتماعی در دو سطح می تواند وجود داشته باشد درسطح خرد، اعتماد مردم به یکدیگر و درسطح کلان اعتماد بین نهادهای اجتماعی به خصوص بین نهاد خانواده و نهاد سیاست، در هر دو سطح از نسبت به عملکرد ها و اهداف شفاف صحبت نشود و از فریب و دروغ استفاده شود اعتماد به تدریج کاهش می یابد و با کاهش اعتماد ملی ، جامعه دچار بحران انسجام فرهنگی می شود و تعلق و تعهد اجتماعی افراد نسبت به یکدیگر از بین می رود.

در پاسخ تجزیه و تحلیل کنید ۱۱۴ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

پیامبر اکرم (ص) فرمود:
«إِنَیّ بعُثتُ لِاُتَمِمَ مَکارِمَ الاخَلاق» من برای کامل کردن فضایل اخلاقی مبعوث شده‌ام. را، از منظر فرهنگی بررسی و تجزیه و تحلیل کنید.

جواب : حدیثی که از پیامبر (ص) نقل شده پیام فرهنگی زیر را دارد:
کلمه «کامل کردن» حاکی از آن است که فضایل اخلاقی و لزوم اهمیت آن در فرهنگ های پیشین هم بوده و هدف از دین را تکمیل اخلاق دانسته اند.

در پاسخ بررسی و گفتگو کنید ۱۱۶ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

۱- اعتماد متقابل مردم به یکدیگر و اعتماد متقابل دولت و مردم چگونه تقویت می‌شود؟ چه عواملی به اعتماد ملی آسیب می‌زند؟

جواب : صداقت و شفاف سازی سبب تقویت اعتماد مردم و دولت است و تزویر و دروغگویی و وعده پوچ دادن از عوامل نابودی اعتماد دولت و ملت است.

۲- مسئله «اعتماد ملی» را از منظر فرهنگی بررسی کرده و نقش صداقت و راست‌گویی در آن را تبیین نمایید.

جواب : چون امروزه بر خلاف دولت ها در فضای اطلاعاتی قرار دارند که ملت هم در همان فضا هست و از همان اطلاعات ملت هم برخوردار است و همه چیزهایی که زمامی قابل قبول دارد (در گذشته) امروز به سختی مورد قبول است. پس صداقت و راستگویی باید در اولویت سیاستمداران قرار گیرد.

در پاسخ بررسی و تحقیق کنید ۱۱۷ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

یک مدرسه یا بنای خیر ساز یا موقوفه را در منطقه یا شهرستان محل سکونت خود شناسایی کنید. در مورد انگیزه و اهداف فرد سازنده تحقیق کنید. اقدام و الگوی اخلاقی وی، چه تأثیری بر روی دانش آموزان یا سایر افراد و فرهنگ جامعه برجای گذاشته است؟

جواب : قسمت اول به عهده دانش آموز می باشد اما جواب : قسمت دوم می شود: کارهای نیک خیرین مدرسه ساز برای همیشه در ذهن همه مردم ایران و به ویژه دانش آموزانی که در مدارس خیر ساز تحصیل می کنند حک شده و تا قیامت ماندگار می ماند. از دانش آموزانی که در این مدارس درس می خوانند، افرادی تربیت می شوند که همچون این خیرین، دست به خیر می شوند و روحیه ایثار و گذشت از مال و روحیه وقف بین این دانش آموزان رشد پیدا می کند.

در پاسخ تحقیق کنید ۱۱۸ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

آیه ۱۹ از سوره نور را از منظر فرهنگی تجزیه و تحلیل کرده و پیام‌های اخلاقی آن در زندگی واقعی و دنیای مجازی را تبیین نمایید: إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ ۚ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ.

جواب : انتشار اعمال و گفتار زشت در جامعه به اندازه انجام همان عمل و گفتار، قبیح و نارواست، هم در زندگی واقعی و هم در دنیای مجازی. در قرآن آمده است که برای اثبات یک کار غیر اخلاقی که مستلزم سنگسار هست باید چهار نفر بالغ و عاقل و عادل شهادت دهند.

نکته آموزشی جالب این کتاب بزرگ همین است که عمل زشت را باید پنهان نمود. وگرنه چه کسی در حضور چهار نفر مرد عاقل و بالغ عمل خلاف اخلاق و ارزش های نهاد خانواده را مرتکب می شود. و مساله دیگر احترام به آبرو و حیثیت و شخصیت افراد هست (مساله خائنین به میهن و مفسدین ملی را شامل نمی شود.) که در عصر حاضر بخصوص در فضای مجازی به راحتی تمام و در کمترین زمان ممکن بر باد داده می شود.

در پاسخ مطالعه و تحقیق کنید ۱۱۸ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

به چند گروه تقسیم شده و هر یک از گروه‌ها به انتخاب خود و راهنمایی دبیر محترم، چند مسئله اخلاقی جامعه را شناسایی کرده و با تجزیه و تحلیل آنها، درباره روش‌های درمان و اصلاح فرهنگ جامعه گفتگو کنید.

جواب : به عهده دانش آموز

در پاسخ سوال درس سوم صفحه ۱۱۹ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

در پاسخ سوال درس چهارم صفحه ۱۲۷ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

۱- پدیده های نو ظهوری که در زندگی ما خودنمایی می کنند و نشان دهنده تغییرات در لایه های بیرونی و درونی فرهنگ هستند را بنویسید.
جواب : فناوری های نوین ارتباطی ، سبک جدید زندگی، روش های نوین برگزاری مراسم جشن ها یا عزاداری ها، مکاتب فکری و معنوی ، تحولات هویتی و قومی

۲- تغییرات در لایه های بیرونی و درونی فرهنگ چه رابطه ای با یکدیگر دارند؟
جواب : تغییر درسطح عمیق فرهنگ می تواند به تحول در لایه های بیرونی فرهنگ منتهی شود و تحول در لایه های بیرونی، زمینه
تغییر در لایه های درونی رافراهم می آورد.

۳- تغییرات و دگرگونی های اجتماعی چند دسته اند؟
جواب : ۱- تغییرات در لایه های سطحی و مشهود فرهنگ مانند تغییرات در نمادها، هنجارها، مقررات اجتماعی ۲- تغییرات در لایه های عمیق و معانی اساسی فرهنگ مانند تغییرات در ارزش ها، آرمان ها

۴- آیا تغییرات و تحولات فرهنگی امر طبیعی و جهانشمول است؟
جواب : بله فرهنگ درعین حال که از جهاتی دارای ثبات ، تداوم و پیوستگی است، ازجهاتی تغییرات اجتماعی به صورت طبیعی یک واقعیت اجتماعی است.

۵- آیه ۱۱ سوره رعد” ان الله الیغیرمابقوم حتی یغیروا مابانفسهم” درخصوص ما و دگرگونی های فرهنگی چه پیام هایی دارد؟
جواب : خدا حال قومى را تغییر نمىدهد تا آنان حال خود را تغییر دهند. تاخود مردم نخواهند فرهنگ شان تغییر نخواهدکرد.

۶- در برابر دگرگونی های فرهنگی ، انسان ها چه واکنش هایی ازخود نشان می دهند؟
جواب :معمولا افراد تغییرات در لایه های سطحی را به راحتی و سریع می پذیرند ولی در برابر دگرگونی های عمیق سه نوع واکنش ازخود نشان می دهند .
۱- عدم پذیرش : در این حالت افراد نیازها و شرایط جدید محیطی را نا دیده می گیرند و بر فرهنگ ناکارآمد گذشته خود پافشاری می کنند. حتی از فناوری های جدید استفاده نمی کنند.
۲- پذیرش کامل : در این حالت افرادی بی چون و چرا و به صورت کامل دگرگونی های فرهنگی را میپذیرند و از اندیشه های جدید به صورت افراطی پیروی می کنند و به آسانی فرهنگ قبلی خود را کنار می گذارند. (این حالت بیشتر در تهاجم فرهنگی روی می دهد. )
۳-پذیرش و تعامل آگاهانه : در این حالت افراد جامعه ضمن اعتقاد به حفظ ارزش های فرهنگ خود با سایر فرهنگ ها هوشمندانه برخورد می کنند و سعی می کنند به پالایش دیگر فرهنگ ها بپردازند و از تجربیات و یافته های آنان برای ارتقا و پویایی فرهنگ خویش استفاده کنند و معتقدند فرهنگ محصول تلاش جمعی همه انسان هاست.

۷- چه عللی موجب عدم پذیرش دگرگونی های فرهنگی و مقاومت غیر عقلانی در برابر تغییرات می شود؟
جواب : عدم درک ضرورت تغییر و چگونگی آن، تبعیت از آداب و رسوم غلط و ناکارآمد، عادت به وضع موجود و ترس از تغییر و از دست دادن شرایط و امکانات فعلی

۸- علت پذیرش بی چون و چرا و تبعیت کامل از فرهنگ دیگران چیست؟
جواب : ضعف هویت ، خود باختگی و از خودبیگانگی فرهنگی

۹- واکنش پذیرش کامل دیگر فرهنگ ها چه زمانی و توس چه افرادی در جامعه ایران به وجود آمد؟
جواب : درقرن نوزدهم و از سوی برخی از منورالفکرها و روشنفکران ایرانی تبلیغ و ترویج می شد.

۱۰- تعامل آگاهانه با دیگر فرهنگ ها چه پیامد هایی به دنبال دارد؟
جواب : از یک سو از تحجر و واپس ماندگی فرهنگی جلوگیری می کند و از سوی دیگر، مانع از خود بیگانگی، خود باختگی و التقاط فرهنگی در برابر تغییرات و تحولات می شود و زمینه رشد و پویایی فرهنگ خودی را متناسب با شرایط زمان فراهم می آورد و به نشر مواریث فرهنگی می انجامد.

۱۱- چرا دین جهانی اسلام بر ضرورت شناخت زمان تاکید دارد؟
جواب : جهت شناخت دگرگونی های فرهنگی و میزان و نحوه تعامل با دیگر فرهنگ ها نیازمند شناخت زمان و شرایط اجتماعی روز هستیم تا متناسب با نیازهای زمان و مکان نسبت به دیگر فرهنگ ها واکنش نشان دهیم. همان طور که امام صادق (ع) می فرمایند کسی که زمان خود را می شناسد شبهات و مشکلات به او هجوم نمی آورند.

۱۲- اجتهاد پیوسته و پویا چیست؟ مجتهد زمان شناس کیست؟
جواب : اجتهاد پیوسته و پویا یکی از راه های موثر دینی برای گزینش آگاهانه و پاسخ صحیح به نیازهای متغییر و اقتضائات زمان است . مجتهد زمان شناس کسی است که می تواند پدیده ها و تجربه های جدید را با معیار های ثابت ارزیابی کند و آن دسته از تجربه ها را که منطبق با خرد و معیارهای ثابت دینی است گزینش نماید و مانع ایستایی و رکود جوامع دینی شود.

۱۳- چرا سبک زندگی افراد جامعه متفاوت است؟
جواب :چون نوع انتخاب و گزینش افراد در فعالیت های زندگی روزمره متفاوت است .

۱۴- چرا مهارت گزینش گری و انتخاب در رویارویی با پدیده های جدید و تغییرات و تحولات فرهنگی مهم است؟
جواب : چون میزان و سرعت ظهور پدید ها و نیازهای اجتماعی زیاد است و در دوران نوجوانی و جوانی با موضوع هویت یابی و شکل گیری هویت روبه رو هستیم .

۱۵- با چه معیارهایی باید به پذیرش، انتخاب و تعامل آگاهانه با دیگر فرهنگ ها دست زد؟
جواب : معیارهای انتخاب ، باید بتوانند کارآمدی و صحیح و مفید بودن پدیده های قدیم و جدید را تشخیص دهند. حقایق ثابت زندگی مانند عدالت خواهی و سایر امور فطری با گذشت زمان کهنه و فرسوده نمی شوند.

۱۶-چه معیارهای ارزشی و نگرشی برای پذیرش و تعامل آگاهانه با دگرگونی های فرهنگی در هویت اسلامی- ایرانی فرهنگ ما وجود دارد؟
جواب : ۱- اعتقاد به خدا(توحید) و آخرت(معاد) و روز جزا
۲- هماهنگی با وحدت ملی و جلوگیری از تفرقه افکنی و تشدید اختلافات قومی و مذهبی
۳- تقویت اخلاق درجامعه(اخلاق مداری) ۴- علم محوری و پرهیز از خرافات
۵- برخورداری از عقلانیت در نقد و بررسی پدیده ها
۶- خانواده گرایی (تقویت نهاد و روابط خانوادگی)

۱۷- خودباوری فرهنگی به چه معناست؟ آثار و نشانه های آن کدام است؟ برای تقویت خودباوری فرهنگی چه باید کرد؟
جواب : به معنای شناخت فرهنگ خودی و ارزشمند دانستن عناصر و مولفه های آن ، به دور از خود بزرگ بینی، تعصب و غرور گمراه کننده است. آثار آن : افزایش اعتماد به نفس ، زمینه بهره مندی از شایستگی ها، ظرفیت ها و توانمندی ها ی خودی را فراهم می کند. برای تقویت آن باید به مطالعه و شناخت توانمندی های فرهنگ خودی پرداخت .

۱۸- ملت بی هویت با پیامد هایی روبه روست؟
جواب : گذشته خود و فرهنگ بومی خویش را تحقیر می کند و از ارزش ها[هنجارها و نمادهای آن دوری می گزیند. فرهنگ بیگانه را بزرگ می پندارد و خود را محتاج آن احساس می کند و موفقیت خود و جامعه خویش راد ر پناه بردن به فرهنگ بیگانه و تشبه و تمسک به آن جستجو می کند. ( سیزدهم فروردین سال۹۹، فعالیتی در قرنطینه خانگی)

درپاسخ تجزیه و تحلیل کنید ۱۲۹ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

با مطالعه تفاسیر قرآن کریم، آیه ۱۱ سوره رعد را از منظر فرهنگی، بررسی کرده و پیام‌های مرتبط با موضوع «ما و دگرگونی‌های فرهنگی» را استخراج نمایید. «اِنَّ اللّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتّیَ یُغَیِّروا ما بِاَنفُسِهِم»

جواب : منظور از آیه این است که خداوند به انسان ها نعمت و فرصت و حکمت داده است تا از این نعمت ها در جهت پیشرفت و ترقی و یا برعکس در جهت هدر دادن نعمت های خداوند استفاده کنند، انتخاب با خود مردمان یک سرزمین و یک جامعه است.

در پاسخ بررسی و تحقیق ۱۳۰ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

«مسئله» زیر را بررسی و در کلاس گفتگو کنید:
گاهی برخی از افراد، در تغییر ظاهر خود و سبک زندگی خویش، حتی از غربیان نیز، غربی‌تر عمل می‌کنند، ولی فقط در تبعیت از سبک زندگی این شیوه را بر می‌گزینند اما در پذیرش و ترویج دستاوردها و ارزش‌های مثبت فرهنگ غرب در جامعه کوتاهی می‌کنند.

آنان وسیله‌ی نقلیه‌ی صد سال پیش خود را که درشکه بود، با ماشین آخرین مدل غربی عوض کرده‌اند، و از سونا، جکوزی، تلفن همراه، اینترنت و آخرین نمونه‌ها استفاده می‌کنند، اما از نظم و انضباط و انتقادپذیری تبعیت نمی‌کنند، در کار و زندگی یک دیگر دخالت می‌کنند، عقاید دیگران را تحمل نمی‌کنند و سخت‌کوشی و مسئولیت‌پذیری اجتماعی کم‌تری دارند.
تفکر علمی و منطقی را در زندگی فردی و اجتماعی خود حاکم نمی‌کنند، علّت این تناقض در رفتارها چیست؟

جواب : اشاره به تناقضات در رفتار ایرانیان دارد. دلیل اصلی بیشتر تضادها، شکاف بین فرهنگ آرمانی و فرهنگ واقعی جامعه است. زیرا در جامعه چنان شکاف عمیقی بین فرهنگ واقعی و حوزه زندگی مردم و حوزه ارزش‌ها و آرمان‌های آنان وجود دارد که علل و عوامل درونی و بیرونی پدید می‌آید و پرداختن به آن زمان زیادی می خواهد و بحث مفصلی است.

در پاسخ  بررسی و گفتگو کنید ۱۳۱ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

۱- نقش ائمه‌ی معصومین پس از پیامبر اکرم (ص)، در تبیین مسائل جدید و سازگار نمودن معارف اسلامی و فرهنگ دینی، با شرایط و اقتضائات زمان، چگونه بوده است؟

جواب : در مکتب اسلام به همه عرصه های زندگی اعم از فردی و اجتماعی، مادی و معنوی، دنیوی و اخروی پرداخته شده است. نقش ائمه (ع) شناسایی نیازهای متغیر متناسب با شرایط زمان و بیرون آوردن جامعه از سکون و ایستایی بود.

۲- در دوره‌ی طلایی تمدن اسلامی (قرن چهارم و پنجم هجری) واکنش مسلمانان در مواجهه با فرهنگ یونان و روم چگونه بوده است؟

جواب : هنگامی که مسلمانان با علم یونانی مواجه شدند، کتاب های خود را ترجمه کردند. اول طالع بینی و پزشکی، بعد پزشکی و فلسفه.

در پاسخ تجزیه و تحلیل کنید ۱۳۴ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

«مسئله» زیر را بررسی و تجزیه و تحلیل کرده و در کلاس گفتگو کنید: گاهی نمادها، الگوها، ارزش‌ها و باورهایی که با معیارها و شاخص‌های خانواده در فرهنگ اسلامی ایرانی همخوانی ندارند و قابل پذیرش نیستند، در جامعه ما ترویج و تبلیغ می‌شوند. مسئولیت ما در رویارویی با این «مسائل» چیست؟ ما چه واکنشی باید بروز دهیم؟ چگونه می‌توانیم از ظرفیت «امر به معروف و نهی از منکر» با رعایت شرایط آن، استفاده کنیم؟

جواب :

  • با شناخت فرهنگ خود و ارزشمند دانستن عناصر فرهنگی خود
  • داشتن خودباوری فرهنگی
  • ایجاد زمینه بروز شایستگی ها و ظرفیت های خود

در پاسخ بررسی و گفتگو کنید ۱۳۶ تحلیل فرهنگی دوازدهم خواهیم داشت:

با بررسی زندگی یکی از شخصیت‌ها و دانشمندان جوان کشور که عمر خود را صرف فعالیت‌های علمی کردند مانند: سعید کاظمی آشتیانی، شهید مجید شهریاری، شهید حسن تهرانی مقدم، مریم میرزاخانی و… نقش آنان را در تقویت خودباوری فرهنگی و رشد و توسعه کشور تبیین نمایید.

جواب :

حسن طهرانی مقدم در سال ۱۳۳۸ در محله سر چشمه تهران به دنیا آمد به علت شغل پدرش که خیاطی بود ابتدا به محله شکوفه و بعد به محله بهارستان نقل مکان کردند و مقاطع ابتدایی و دبیرستان را در همین منطقه سپری کرد.

در سال ۱۳۴۸ در مسجد زینب کبرا ی سرچشمه در مکتب آیت الله سید علی لواسانی و مدیر مسجد تعلیمات دینی را آموخت و به همراه برادرش در گروه سرود مسجد شروع به فعالیت کرد و در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ در فرودگاه مهرآباد و در مراسم استقبال از امام (ره) به اجرای برنامه پرداخت.

 پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سن ۲۱ یک سالگی به خدمت در سپاه مشغول شد، در دوران جنگ پس از عملیات ثامن الائمه متوجه ضعف آتش پشتیبانی در خطوط مقدم جنگ شد و در پاییز سال ۱۳۶۰ یک طرح ساماندهی آتش پشتیبانی ره به صورت سنجیده و مدون به سردار حسن باقری ارائه داد.

سپس در سال ۱۳۶۲ ماموریت راه اندازی و ساماندهی موشکی زمین به زمین سپاه را به ایشان دادند بدین ترتیب در ۲۱ اسفند سال ۱۳۶۳ اولین موشک ایران به کرکوک شلیک شد.

سردار حسن طهرانی مقدم در سال ۱۳۶۴ و پس از دستور امام (ره) در خصوص تشکیل نیروهای سه گانه سپاه پاسداران ایشان به سِمت فرماندهی موشکی نیروی هوایی سپاه منصوب شد.

محمد تهرانی مقدم برادر شهید حسن طهرانی مقدم در خصوص تهدید تاج حسن از سوی منافقین می‌گویند که برادرم بارها از جانب گروهک تروریستی منافقین به دلیل آن موشکی به مقر منافقین در داخل خاک عراق زد تهدید شد همان شب رادیو منافقین اعلام کرد که طهرانی مقدم را می‌زنیم و هنگامی که ترور شهید صیاد شیرازی را طراحی کردند همزمان طرح ترور حسن طهرانی مقدم را نیز برنامه ریزی می‌کردند که می‌خواستند هر دوی آن‌ها ترور شوند، اما یک گروه از ان‌ها دستگیر شد.

در این بخش، مروری بر جواب صفحه ۱۰۱ تا ۱۳۶ تحلیل فرهنگی دوازدهم انسانی انجام داده شد. با اضافه کردن عبارت “حاشیه نیوز” در آخر جستجوهای درسی خود در گوگل، به بهترین پاسخ ها دسترسی خواهید داشت. لطفاً به خاطر داشته باشید که ابتدا سعی کنید پاسخ سوالات را خودتان بیابید و سپس برای بررسی صحت آن به این پاسخ ها مراجعه کنید. اگر سوالی دارید، آن را در قسمت دیدگاه بپرسید تا معلمان و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × دو =

دکمه بازگشت به بالا