جواب فعالیت ها درس دهم صفحه ۱۱۰ تا ۱۱۲ دین و زندگی دهم ؛ اعتماد بر او
جواب صفحه ۱۱۰ و ۱۱۱ و ۱۱۲ دین و زندگی دهم که مربوط به سوال های درس دهم اعتماد بر او از بخش ۲ قدم در راه است را در حاشیه نیوز برای شما دانش آموز فعال و کوشا آماده شده است. در این قسمت به حل گام به گام پاسخ سوالات و فعالیت کلاسی و تدبر در قرآن و اندیشه و تحقیق صفحه ۱۱۰ و ۱۱۱ و ۱۱۲ دین و زندگی دهم متوسطه دوم رشته های تجربی و ریاضی و انسانی و فنی حرفه ای میپردازیم.
جواب صفحه ۱۱۰ تا ۱۱۲ دین و زندگی دهم :
در پاسخ تدبر صفحه ۱۱۰ دینی دهم خواهیم داشت:
با توجه به آیه زیر بگویید چرا بر غیر خدا نمیتوان توکل کرد؟
قُل اَفَرَاَیتُم ما تَدعونَ مِن دونِ اللهِ اِن اَرادَنِیَ اللهُ بِضُرٍّ هَل هُنَّ کاشِفاتُ ضُرِّهی اَو اَرادَنی بِرَحمَةٍ، هَل هُنَّ مُمسِکاتُ رَحمَتِه، قُل حَسبِیَ اللهُ، عَلَیهِ یَتَوَکَّلُ المُتَوَکِّلونَ
«بگو چه میپندارید درباره آنچه جز خدا میخوانید؟ اگر خدا خواهد که به من زیانی رسد، آیا آنان دورکنندهٔ گزند او هستند؟ یا اگر رحمتی برای من خواهد، آیا آنان بازدارندهٔ رحمت او هستند؟ بگو خدا برای من کافی است و توکل کنندگان بر او توکل میکنند».
جواب:به غیر خدا نمیتوان توکل کرد، زیرا اگر خداوند بخواهد به شخصی زیانی رسد، هیچ کس نمیتواند آن گزند را دور کند ویا اگر خداوند رحمتی را برای شخصی بخواهد هیچ کسباز دارندهی رحمت او نیست. خداوند دراین آیه میفرماید: تنها خداوند برای بندگان کافی است.
جواب دیگر:تمام قدرت ها در اختیار خداست و تنها اوست که می تواند بدی را از ما دور کند و تنها اوست که نعمت ها را به ما می رساند و هیچ مانعی .ٔدر مقابل او نیست. بنابراین علت اختصاص توکل به خداوند این است که کسی قدرت ایستادگی در برابر اراده خدا را ندارد، کسی نمی تواند در کار خدا دخالت کند و بازدارنده رحمت یا دورکننده گزند باشد.
در پاسخ فعالیت کلاسی صفحه ۱۱۱ دینی دهم خواهیم داشت:
شخصی دلیل بیمه نکردن ماشین خود را این گونه بیان میکند که من به خدا توکل دارم و خداوند خودش مال مرا حفظ خواهد کرد. شما عمل او را تأیید میکنید یا خیر؟ چرا؟
جواب:خیر زیرا حقیقت توکل اعتماد به خداوند و سپردن نتیجهٔ کارها به اوست و این در صورتی است که انسان به وظایف خود عمل کند و هر نتیجهای که به دست آید به مصلحت اوست؛ گرچه خود از مصلحت آن آگاه نباشد؛ بنابراین باید بیمه کردن ماشین (که جزء وظایف ماست) را انجام دهیم بعد به خدا توکل کنیم و هر نتیجهای را خواه تصادفی رخ دهد یا ندهد به خداوند واگذار کنیم که هر اتفاقی بیفتد به مصلحت ما بوده و این همان توکل واقعی است.
جواب دیگر:خیر، به دلیل اینکه حقیقت توکل اعتماد به خداوند و سپردن نتیجه کارها به اوست و هر نتیجهای که به دست آید به مصلحت اوست؛ این در صورتی است که انسان به وظایف خود عمل کند و هر نتیجهای که به دست آید به مصلحت اوست؛ بنابراین باید بیمه کردن ماشین را انجام دهیم بعد به خدا توکل کنیم که هر اتفاقی بیفتد به مصلحت ما بوده و این همان توکل واقعی است.
در پاسخ فعالیت کلاسی صفحه ۱۱۲ دینی دهم خواهیم داشت:
برخی میگویند دورهٔ نوجوانی و جوانی دورهٔ خطر (ریسک) کردن است. چه تفاوتی میان «خطر کردن» و «توکل بر خدا» وجود دارد؟
جواب:در ریسک کردن احتمال ضرر وجود دارد اما در توکل ضرری وجود ندارد.
جواب بلند و توضیح بیشتر:تفاوت میان “خطر کردن” و “توکل بر خدا” از دیدگاه مذهبی و فلسفی قابل بررسی است. “خطر کردن” به معنای قرار دادن خود یا دیگران در معرض خطر یا ریسک است، که ممکن است باعث آسیب یا ضرر شود. از سوی دیگر، “توکل بر خدا” به معنای اعتماد به خداوند و سپردن نتیجه کارها به اوست. این مفهوم به اعتقاد به این است که هر چیزی که اتفاق می افتد، به مصلحت انسان است و از اراده الهی میآید. از این منظر، “توکل بر خدا” به معنای قبول وضعیت و اعتماد به برنامه الهی است، در حالی که “خطر کردن” به معنای قرار دادن خود یا دیگران در معرض خطر یا ریسک است که ممکن است باعث آسیب یا ضرر شود.
در پاسخ اندیشه و تحقیق صفحه ۱۱۲ دینی دهم خواهیم داشت:
۱- با توجه به آیات، روایات و توضیحات درس، آثار و فواید توکل را ذکر کنید.
جواب: ۱- تقویت عزم
۲- تجدید، محکمتر پیمان
۳- ورود محکم و استوار در کارهای بزرگ
۴- افزایش شجاعت، قدرت، تحمل و صبر
۵- از دست ندادن آرمانها 6- خسته نشدن در بین راه و دوری از تنبلی و ….
۲- آیا توکل، سبب تنبلی میشود یا تحرک؟ چرا؟
جواب: سبب تحرک می شود ؛ زیرا یکی از شرایط توکل صحیح، تلاش و کوشش همراه با عزم و اراده محکم برای رسیدن به مقصود است.
۳- شرایط توکل حقیقی کداماند؟
جواب: ۱- تفکر و اندیشه
۲- مشورت با دیگران
۳- انتخاب عاقلانه ترین هدفها
۴- عزم برای انجام کار یا ترک آن
۵- پس از ایجاد این شرایط در نهایت توکل بر خداوند که راهگگشای انسان میباشد.
در پاسخ پیشنهاد صفحه ۱۱۲ دینی دهم خواهیم داشت:
۱- مولوی در دفتر اول مثنوی در «قصهٔ نخجیران و بیان توکل و ترک جهد»
رابطهٔ توکل و تلاش را به خوبی به تصویر میکشد و در ضمن آن میگوید:
گفت پیغمبر به آواز بلند / با توکل زانوی اشتر ببند
این داستان را مطالعه کنید و آن را برای دوستان در کلاس بیان کنید.
جواب: این داستان از دفتر اول مثنوی مولوی، رابطهٔ توکل و تلاش را بیان میکند. پیامبر اسلام توصیه میکند که در کنار توکل به خدا، باید کار خود را هم به درستی انجام دهیم؛ مانند بستن زانوی شتر. مولوی با این داستان میگوید که تنها اعتماد به خدا کافی نیست و انسان باید تلاش خود را نیز بهکار گیرد تا به نتیجه برسد.
جواب دیگر: پیامبر (ص) به آن مردمانی که شترهایشان را نسبته رها کرده بودند، فرمود: «ابتدا شترت را ببند و در عین حال به خداوند هم توکل کن».
۲- آیا میدانید شیطان بر چه کسانی مسلط نمیشود؟ آیهٔ ۹۹ سورهٔ نحل را مطالعه کنید و جواب را بنویسید.
آیه ۹۹ سوره نحل: إِنَّهُ لَيْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِينَ آمَنُوا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ
ترجمه: چرا که او (شیطان)، بر کسانی که ایمان دارند و بر پروردگارشان توکّل میکنند، تسلّطی ندارد.
جواب: کسانی که ایمان دارند و بر پروردگارشان توکل میکنند.
در این بخش، مروری بر جواب صفحه ۱۱۰ تا ۱۱۲ دین و زندگی دهم انجام داده شد. با اضافه کردن عبارت “حاشیه نیوز”در آخر جستجوهای درسی خود در گوگل، به بهترین پاسخ ها دسترسی خواهید داشت. لطفاً به خاطر داشته باشید که ابتدا سعی کنید پاسخ سوالات را خودتان بیابید و سپس برای بررسی صحت آن به این پاسخ ها مراجعه کنید. اگر سوالی دارید، آن را در قسمت دیدگاه بپرسید تا معلمان و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند.